Vijesti

Neće biti organizovanog odlaska na hadž ove godine iz Bosne i Hercegovine

23 06 2020 01 hadz vijest 1

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je od nadležnog Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije obaviještena o odluci da se hadž ove godine zbog pandemije koronavirusa organizuje samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalazi na teritoriji Saudijske Arabije. Shodno tome i Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine neće organizovati obavljanje obreda hadža iz Bosne i Hercegovine. Odlazak na hadž se neće organizovati ni iz domovinskih zemalja, niti iz bošnjačke dijaspore.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima puno razumijevanje za odluku nadležnih vlasti Saudijske Arabije i izražava svoju podršku nastojanjima da se hadž organizuje makar uz simbolično prisustvo hadžija iz čitavog svijeta. Islamsko učenje počiva na principu svetosti i zaštite ljudskog života. Ured za hadž i umru se takom svih ovih godina uvjerio u to da je briga za zdravlje i sigurnost hadžija konstantna politika Kraljevine Saudijske Arabije.

Kada se, voljom Božijom, steknu uslovi za organizirano obavljanje obreda hadža i umre, Ured za hadž i umru će o tome blagovremeno obavijestiti vjernike.

Otkazani odlasci na umru 12. i 13. marta

FullSizeRender

Ured za hadž i umru Rijaseta izdao je saopćenje da su putovanja na umru planirana za 12. i 13. mart otkazana.

Na sastanku rukovodioca Ureda za hadž i umru Sadžida Ramića i konzula ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, g. Alija Yahyaa Al Zamana istaknuto je da privremena suspenzija izdavanja viza za umru kao i zabrana ulaska u Kraljevinu za nositelje ranije izdatih viza do daljnjeg ostaju na snazi.

Izvinjavajući se onima koji su doživjeli neugodnosti otkazivanjem putovanja zbog pomenute suspenzije, Ured izražava svoju opredjeljenost za pružanje najbolje moguće usluge, čemu i korisnici usluga Ureda svjedoče.

- Svi prijavljeni za putovanje na umru svoje dokumente i uplaćeni novac mogu preuzeti u prostorijama Ureda za hadž i umru u Sarajevu, poručili su iz Ureda za hadž i umru.  

Ovom prilikom rukovodilac Ureda za hadž i umru zahvaljuje se i uposlenicima Ambasade na čelu sa nj.e. ambasadorom g. Hani bin Abdullah Mominah na profesionalnom i predanom radu i pomoći koju pružaju Uredu za hadž i umru.

Pripreme za umru 12. i 13. marta odvijaju se ustaljenom dinamikom

pasosi

- Nadležna tijela Ministarstva zdravlja Kraljevine Saudijske Arabije prateći širenje Corona virusa (19-COVID) poduzela su odgovarajuće korake u cilju sprječavanja njegova unošenja na tlo Kraljevine. Jedna od poduzetih mjera jeste i privremena suspenzija ulaska u Saudijsku Arabiju lica, koja imaju namjeru obaviti umru ili posjetiti džamiju Božijeg Poslanika, a.s, saopćeno je danas iz Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ u BiH.

Kako se dalje navodi, Ured za hadž i umru je u kontaktu sa Ambasadom Saudijske Arabije, predstavnicima Ministarstva hadža i umre i avio kompanijom s kojom je planiran let na umru.

- Planirane aktivnosti na pripremi putovanja na umru 12. i 13. marta odvijaju se ustaljenom dinamikom, a o eventualnim izmjenama, kašnjenju ili otkazivanju putovanja, zainteresirani putnici će biti pravovremeno informirani, naglašeno je u današnjem saopćenju.

Obavljena umra za r. Džejnu Bajramović

21 02 2020 umra dzejna

Nakon što je izvršila sve pripreme da od 13. do 24. februara 2020. g. u organizaciji Ureda za hadž posjeti Medinu i Mekku i obavi umru, Džejna Bajramović iznenada je 07. februara preselila na Ahiret u 49. godini života.

21 02 2020 umra dzejna 1

- U dogovoru s njenom porodicom, Ured za hadž je zadužio vodiča njene grupe, Harisa Mujića da za r. Džejnu obavi umru, kazao je rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid ef. Ramić.

Molimo Allaha, dž.š., da joj umra bude kabul i da joj Allah, dž.š., ukaže Svoju milost. Amin.

Program umre
Program umre
Program umre

Program umre

Pročitaj više
FOTO
FOTO
VIDEO
VIDEO
O hadžu i umri
O hadžu i umri
O hadžu i umri

O hadžu i umri

Pročitaj više