• Teme
  • Posted

Odazivam ti se Gospodaru

Ponovo će sa svih strana svijeta poteći potoci i rijeke hadžija čije ušće će biti Bejtullah, Allahova kuća. Na tom mjestu ce da napoje svoje žedne duše sa izvora Zemzema, da ih napoje imanom, da nađu svoj smiraj, zadovoljstvo i mir.

Zaista su prvih deset dana mjeseca zul-hidžeta blagoslovljeni, odabrani i posebni. Allah se čak zaklinje tim danima govoreći:و الفجر. و ليال عشر. ”Tako mi zore i deset noći”(El-Fedžr:1-2) Svi se mufessiri slažu da se izraz i deset noći odnosi na prvih deset dana i noći mjeseca zul-hidžeta, zato je Božiji poslanik podsticao ashabe da pojačaju ibadet u tim danima i noćima.

Obaviti hadž je jedan od temeljnih stubova islama, to je farz oko kojeg ne smije biti polemike, onaj ko zaniječe njegovu obaveznost prestaje biti musliman. Isto tako ne postoji veliki i mali hadž kao što to određene skupine zagovaraju pa tako kazu: Ako posjetiš tu i tu džamiju ili to i to turbe ili određeno dovište kao da si obavio mali hadž. Hadža nema osim pravog hadža, osim posjete Bejtullahu.

Allah dž.š., o Ka'bi i njenoj okolini i obavezi hadža govori u slijedećim ajetima Sure Ali Imran:

"إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَهُدًى لِلْعَالَمِينَ"(96) "فِيهِ آيَاتٌ بَيِّنَاتٌ مَقَامُ إِبْرَاهِيمَ وَمَنْ دَخَلَهُ كَانَ آمِنًا وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنْ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنْ الْعَالَمِينَ"(97) (سورة آل عمران:96-97)

    “Prvi hram sagrađen za ljude jeste onaj u Meki, blagoslovljen je on i putokaz svjetovima. U njemu su znamenja očevidna – mjesto na kojem je stajao Ibrahim. I onaj ko uđe u njega treba biti siguran. Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome.” (Alu Imran, 96–97)

  Ova dužnost datira još iz doba Ibrahim a.s., koji je kako to Kur’an opisuje zajedno sa svojim sinom Ismailom sagradio Ka’bu. Kaže Allah dž.š.,: “I učinili smo Hram utočištem i sigurnim mjestom ljudima. "Neka vam mjesto na kojem je stajao Ibrahim bude prostor iza koga ćete molitvu obavljati!" – I Ibrahimu i Ismailu smo naredili: "Hram Moj očistite za one koji ga budu obilazili, koju budu tu boravili i koji budu molitvu obavljali."

    A kada je Ibrahim zamolio: "Gosodaru moj, učini ovo mjesto sigurnim gradom, a snabdij plodovima stanovnike njegove, one koji budu vjerovali u Allaha i u onaj svijet!" – On je rekao: "Onome koji ne bude vjerovao daću da neko vrijeme uživa, a onda ću ga prisiliti da uđe u paklenu vatru, a grozno će ona prebivalište biti!"

    I dok su Ibrahim i Ismail temelje Hrama podizali, oni su molili: "Gospodaru naš, primi od nas, jer Ti, uistinu, sve čuješ i sve znaš!”(El-Bekare:125-127)

   Kada je Ibrahim a.s., završio sagradnjom Kjabe Allah mu naređuje da pozove ljude da hodočaste prvi hram podignut u ime Allaha, a Ibrahim koji se nalazio u pustinji u kojoj nije bilo žive duše upita Allaha: “Gospodaru moj pa ko će mi se odazvati.” Allah mu reče: “Ti pozovi, a Ja ću učiniti da se oni odazovu.”

Ibrahim a.s., je poslušao svog Gospodara i pozvao ljude da hodočaste ovu Allahovu kuću, tako da nije prošlo mnogo vremena kada Allah posla svoju milost na zemlju šaljući Muhammeda s.a.v.s., i dajući njegovom ummetu tu čast da se odazove pozivu ovog plemenitog poslanika Ibrahima a.s., pozivu koji je upućen prije nekoliko hiljada godina, a koji i dan-danas odjekuje u srcima vjernika. Čista vjernička srca su čula ovaj poziv, te su mu se odazvala izgovarajući i učeći jedinstvenu formulu, jednoobraznu za sve nacije za sve boje koža za sve ljude, svi oni bez obzira odakle dolazili uče telbijju govoreći: Lebbejkellahumme lebbejk, lebbejke la [erike leke lebbejk, innel hamde ven-ni’mete leke vel mulk la [erike lek.

Odazivam ti se moj Bože odazivam. Odazivam Ti se koji nemaš druga, zaista sva zahvala i nimeti i sva vlast pripadaju Tebi, Tebi koji nemaš druga.

   Čovjek dok sluša milionsku povorku kako skrušeno, u zanosu i pobožno iz srca uči ovu telbijju biva njom ponesen tako da gubi osjećaj za mjesto i vrijeme u kojem se nalazi. Suze teku same od sebe. Duša je ispunjena nekim neopisivim zadovoljstvom. Kao žedni koji je tražio vode pa konačno došao do izvora da svoju dušu napoji. Hadžije prilaze, grle Ka’bu, ljube njene zidove, žude da poljube crni kamen (hadžerul-esved) kojeg je i Poslanik s.a.v.s., svojim mubarek ustima ljubio. Iz srca izviru iskrene i čiste dove popraćene jecajima i suzama. Namazi se skrušeno obavljaju bez ikakve žurbe. Oči su u tim momentima uprte u Ka’bu u tu jednostavnu građevinu koja svake godine privlači milione i milione hadžija sa svih strana svijeta. Oko Ka’be teče rijeka hadžija koja započinje teći od hadžerul-esveda pa od jednog do drugog ćoška Ka’be sve dok se ne obiđe sedam krugova. Na momente se čovjeku učini kako vidi svemir u malom kako Allahu svojim kretanjem ibadet čini.

Samo onda kada se zauči ikamet rijeka se stiša, umiri i ko je se gdje zatekao tu Allahu na sedždu pada.

Opisati sve ljepote hadža je doista teško, jer je to lični doživljaj svakog hadžije ponaosob, onaj ko samo jednom ode na hadž kada se približe hadžilanski mjeseci poželjet će da ponovo ide. Braćo draga, i poštavane sestre, požurimo s obavljanjem ovog farza, pripremimo se za to, naoružajmo se bogobojaznošću i odazivimo se Allahovom pozivu. Za hadž doista treba priprema, međutim, koliko se mi za hadž pripremamo, koliko se trudimo, čak nas ima koji ne znaju ama baš ništa o hadžu i njegovim obredima. Onaj ko želi sljedeće godine da ide na hadž, još sada treba da donese odluku i da vrši pripreme kako materijalne tako i duhovne.

   Hadž je draga braćo i sestre prilika da zadobijemo oprost naših grijeha, da se duhovno pročistimo i da se Allahu približimo. Kaže nas Poslanik s.a.v.s.,: “Prenosi Ebu Hurejre r.a.: Čuo sam Poslanika s.a.v.s. kada je rekao: "Ko obavi hadž radi Allaha, pa ne bude ružno govorio niti griješio, vratit će se (čist od grijeha) kao što je bio na dan kada ga je majka rodila!" (Buharija)

Prenosi Ebu Hurejre r.a.: Upitan je Allahov Poslanik s.a.v.s.: "Koje djelo je najbolje?" Rekao je: "Vjerovanje u Allah i Njegova Poslanika!" Rekoše: "Šta onda?" Rece: "Borba na Allahovu putu!" Rekoše: "Zatim šta?" Reče: "Bez gijeha učinjen hadž!" (Buharija)

 Molim Allaha da se i naše duše što prije odazovu ovom Allahovom pozivu i da nas učini hadžijama koji će zijaretiti Ka'bu Allahovu kuću i da nam Allah dž.š., hadž ukabuli i u sevap upiše.

Piše: Bilal Hodžić

Program umre
Program umre
Program umre

Program umre

Pročitaj više
FOTO
FOTO
VIDEO
VIDEO
O hadžu i umri
O hadžu i umri
O hadžu i umri

O hadžu i umri

Pročitaj više