VIDEO: Hadžije smještene na Arefatu

2018 08 20 Arefat

Na visoravni Arefat od ranih jutarnjih sati počele su se okupljati ovogodišnje hadžije iz cijelog svijeta kojih ove godine ima preko 2 miliona, a među njima i 1680 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Boravak na Arefatu je centralni hadžski obred i glavni sastavni dio obreda hadža. "Hadž je Arefat", kazao je Poslanik a.s. vezano za boravak na ovoj visoravni 09. dana zul-hidždžeta, dana uoči Kurban-bajrama.

Ovogodišnje hadžije iz Bosne i Hercegovine sinoć su se smjestili u klimatiziranim šatorima na Arefatu gdje će ostati tokom današnjeg dana. Tokom boravka na Arefatu, za naše hadžije je organizovano zajedničko predavanje, druženje kao i učenje Kur`ana i ilahija, dok će na kraju boravka na Arefatu biti proučena i zajednička arefatska dova - kazao je rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović.

Učenjem arefatske dove predvečer će biti završen boravak na Arefatu, te će se hadžije zaputiti prema Muzdelifi gdje će provesti dio noći, a prvog dana Kurban bajrama hadžije će se usmjeriti prema Mini gdje će bacati kamenčiće.

hadziumra.ba

 

Program umre
Program umre
Program umre

Program umre

Pročitaj više
FOTO
FOTO
VIDEO
VIDEO
O hadžu i umri
O hadžu i umri
O hadžu i umri

O hadžu i umri

Pročitaj više