Program putovanja na umru u mjesecu novembru 2018. godine

 26 10 2018 01 umra novembar

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine.
Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: "Od umre do umre Allah, dželle še'nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta." U Haremima u Medini i Meki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenja Kur'ana, upućivanja dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

PROGRAM PUTOVANJA

 1. 1. DAN, 26.11.2018. (PONEDELJAK), SARAJEVO – ISTANBUL - MEDINA

Okupljanje mu’temira na Sarajevskom aerodromu 2 sahata prije leta. Let za Istanbul u 12:00h. Slijetanje u Istanbul u 15.45h., te nastavak putovanja avionom za Medinu na liniji TK98 u 23:10h.

 1. 2. DAN, 27.11.2018. (UTORAK), MEDINA

Slijetanje na aerodrom u Medini u 02.35h po lokalnom vremenu. Nakon pasoške kontrole slijedi transfer do hotela. Smještaj u hotel, doručak, individualni ibadeti.

 1. 3. DAN, 28.11.2018. (SRIJEDA), MEDINA

Doručak, posjeta Revdi, za koju Muhammed, alejhis-selam kaže: „Ono što je između moga mimbera i ove moje kuće je bašća od džennetskih bašća.“ Džennetu-l-Bekija, mezarje u neposrednoj blizini Poslanikove, alejhis-selam, džamije, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih, alejhis-selam, ashaba i mjesto gdje se i danas ukopavaju muslimani, individualni ibadeti i noćenje.

 1. 4. DAN, 29.11.2018. (ČETVRTAK), MEDINA

Sabah namaz u džamiji Muhameda, alejhis-selam. Nakon doručka, u 08:00 slijedi obilazak/zijareti mubarek mjesta u okolini Medine: Brdo Uhud, pet kilometara sjeverno od Medine za koje je Poslanik, alejhis-selam, rekao: "Uhud je planina koju mi volimo i koja nas voli". U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda među kojima je i mezar Hamze, radijallahu anhu. Mesdžid Kibletejn (džamija sa dvije kible). Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između muslimana i mušrika). Mesdžid Kuba, 3 kilometra sjeverno od džamije Poslanika, alejhis-selam. Ovo je prva džamija koju je lično gradio Muhammed, alejhis-selam. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja umre.

 1. 5. DAN, 30.11.2018. (PETAK), MEDINA

Sabah namaz, doručak. Slobodno vrijeme do džume. Džuma namaz u Haremu. Nakon džume slobodan ostatak dana i vrijeme za individualne ibadete i noćenje.

 1. 6. DAN, 01.12.2018. (SUBOTA), MEDINA – MEKA

Sabah namaz. Nakon doručka slobodno vrijeme do podne namaza. Napuštanje soba i polazak prema Meki oko 14.00h. Nakon nekih 30 minuta vožnje zaustavljamo se na Mikatu Zul-Hulejfa, klanjamo dva rekata ihramskog namaza i činimo nijjet Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima, smještaj u odabrane hotele. Obavljanje zajedničke Umre (Tavaf i Sa'j), brijanje glave ili skraćivanje kose. Noćenje.

 1. 07. DAN, 02.12.2018. (NEDELJA), MEKA
  Sabah namaz, doručak, individualni ibadeti i noćenje.
 2. 08. DAN, 03.12.2018. (PONEDELJAK), MEKA
  Sabah namaz, doručak, individualni ibadeti i noćenje.
 3. 09. DAN, 04.12.2018. (UTORAK), MEKA - AREFAT – MUZDELIFA – MINA –PLANINA NUR – MEKA

Sabah namaz. Doručak. Oko 8.00h sati slijedi odlazak autobusima na Arefat, visoravan udaljenu 22km jugo-istočno od Kabe. Ukupna površina Arefata je 10,4 km2 i cijela visoravan se nalazi van granica Harema, i jedan je od mešaira. Postoje predaje prema kojima je Arefat dobio ime po tome što su se tu upoznali Adem, alejhis-selam, i hazreti Hava. Nastavljamo ka Muzdelifi, dolini smještenoj između Arefata i Mine. Po dolasku na Minu (cca 5km od Muzdelife), slijedi obilazak džemreta, označen prostor na kojem je Ibrahim, alejhis-selam, trebao žrtvovati svoga sina Ismaila, alejhis-selam. Ovaj historijski događaj ostavio je trajne poruke i konkretne propise od kojih je simbolično kamenovanje šejtana na istim mjestima na kojima je to uradio Ibrahim, alejhis-selam. Potom se ide u podnožje planine Nur (5km istočno od Meke i na nadmorskoj visini od 621m). Na njoj se nalazi pećina Hira, najdraže Poslanikovo, alejhis-selam, mjesto za razmišljanje. To je mjesto gdje je Poslanik, alejhis-selam, primio prve ajete Objave. Povratak u Meku, noćenje.

 1. 10. DAN, 05.12.2018. (SRIJEDA), MEKA
  Sabah namaz, doručak, individualni ibadeti i noćenje.
 2. 11. DAN, 06.12.2018. (ČETVRTAK), MEKA
  Sabah namaz, doručak, individualni ibadeti i noćenje.
 3. 12. DAN, 07.12.2018. (PETAK), MEKA – DŽEDA
  Sabah namaz, doručak. Slobodno vrijeme do džume. Džuma namaz u Haremu. Nakon džume napuštanje soba u 14:00, odlazak u Harem radi obavljanja Oprosnog Tavafa. Slobodno vrijeme do jacije namaza. Ukrcavanje u autobuse oko 22:00h i transferi prema Aerodromu u Džedi (vožnja traje cca 2 sata).
 4. 13. DAN, 08.12.2018. (SUBOTA), DŽEDA – ISTANBUL – SARAJEVO
  Nakon pasoške kontrole ukrcavanje na avion za Istanbul u 02:50h. Dolazak u Istanbul oko 06:50h. Nastavak leta za Sarajevo je u 11:05h po lokalnom vremenu. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 11.00h po lokalnom vremenu.

CJENOVNIK

MEDINA

MEKA

CIJENA

uključeni svi troškovi i aerodromske takse

Hotel Crowne Plaza 5*

noćenje sa doručkom

Hotel Marriott 5*

noćenje sa doručkom

2.350,00 KM

Na temelju odluke Vlade Kraljevine Saudijske Arabije osoba koja je u 1438. i 1439. H. godini obavila umru obavezna je uplatiti dodatnu taksu u visini 2000,00 (dvije hiljade) saudijskih rijala = 1.000,00 (hiljadu) KM

Aranžman uključuje:

* avionski prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina/ Džida – Istanbul – Sarajevo

* transfer aerodrom u Medini – hotel – aerodrom u Džidi

* smještaj u hotelu po izboru u 1/2 i 1/3 sobama

* organizacija putovanja i vodič

* zajedničko obavljanje umre

* prijevoz turističkim autobusima na relaciji Medina‐Meka-Džida                                                                   

* obilasci znamenitosti u Medini i Meki

NAPOMENA:
- Ovo je tehnički obrađen program i prijedlog Ureda za hadž i umru, a moguća su odstupanja prema potrebi i dogovoru sa grupom, radi što ugodnijeg boravka na ovim mubarek mjestima.

- Kategorizacacija hotela u Kraljevini Saudijskoj Arabiji ne mora odgovarati ili ne odgovara nužno kategorizaciji hotela u Bosni i Hercegovini.

 

Molimo Milostivog da od nas primi umru i sva naša naša dobra djela, smiluje nam se i uvede u Džennet!

Program umre
Program umre
Program umre

Program umre

Pročitaj više
FOTO
FOTO
VIDEO
VIDEO
O hadžu i umri
O hadžu i umri
O hadžu i umri

O hadžu i umri

Pročitaj više